Usein Kysytyt Kysymykset
Kurkkaa löytyisikö täältä vastaus pohtimaasi kysymykseen itsensä työllistämisestä!
Yritystoiminnan aloitus ei aina vaadi suuria säästöjä tai lainoja. Yrittäjyyden voi liikeideasta riippuen aloittaa myös melko pienellä summalla.
Omaan toimeentuloon mahdollista hakea starttirahaa ja yritykselle yritysrahoitusta on mahdollista hakea lainaa muun muassa pankeista. Kaikki lähtee liiketoimintasuunnitelmasta, jonka avulla kuvataan myös, miten aiot toteuttaa liikeideaasi ja yrityksen kannattavuuden laskelmista. Yrityksen rahoitus kannattaa arvioida yhdessä yritysneuvojan kanssa rahoituslaskelmaa apuna käyttäen. Rahoituslaskelmalla arvioit kuinka paljon tarvitset rahoitusta pystyäksesi aloittamaan yritystoiminnan ja kattamaan alkuvaiheen yritystoiminnan kulut sekä oman palkkatarpeen. Kannattavuuslaskelmalla arvioit yrityksen kuluja ja kuinka paljon sinun pitäisi myydä, jotta toiminta olisi kannattavaa. Myyntilaskelmalla arvioit kuinka paljon sinun pitää konkreettisesti myydä palveluita tai tuotteita saavuttaaksesi tämän. Näiden laskemiseen on mahdollista saada apua maksuttomasta yritysneuvonnasta, esimerkiksi Uusyrityskeskuksesta.
Hyvin satunnaiset ja pienet lemmikinhoidot voit laskuttaa, vaikka mobilepaylla tai vastaavalla palvelulla. Tässä tapauksessa kannattaa laittaa rahapyynnön saatteeksi viesti ja pitää kirjaa hoidoista, jotta muistat ilmoittaa ne verottajalle. Muistathan, että myös näistä tuloista olet verovelvollinen, kysy lisää verottajalta.
Jos teet hoitotoimintaa säännöllisemmin, niin jonkun laskutuspalvelun kautta laskuttaminen voi olla kätevää. Laskutuspalveluita on monenlaisia ja ne eroavat hieman esim. hinnan perusteella, joten kannattaa vertailla eri palveluita. Kannattaa huomioida, että työttömyysturvalain mukaan laskutuspalvelun kautta työskentely on yritystoimintaa, joten mikäli olet työtön työnhakijana, niin keskustele asiasta ensin oman vastuuvirkailijasi kanssa.
Yrittäjän etu on pitää mahdollisimman lyhyenä. Yksityishenkilöä laskuttaessa maksuaika on minimissään 14 päivää. Yritystä laskuttaessa maksuehto voi olla lain mukaan yhdestä päivästä maksimissaan 30 päivään, ellei sen pidentämisestä ole yhteisesti sovittu.
Kirjanpitäjän hankkiminen ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa, sillä toiminimiyrittäjä on myös kirjanpitovelvollinen. Kirjanpitäjältä voi myös saada muita tärkeitä vinkkejä yrityksen talouteen ja verotukseen. Useimmat löytävät sopivan kirjanpitäjän verkostojen ja suositusten kautta, vinkkejä voi myös kysyä Uusyrityskeskuksesta. Kirjanpitäjän valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta löydät tarpeisiisi sopivan. Nykyään on myös paljon ns. digitaalisia kirjanpitopalveluita ja osa laskutuspalveluista hoitaa kirjanpidon puolestasi. Hinta riippuu usein muun muassa kirjanpitäjän työmäärästä ja mitä palvelukokonaisuus sisältää. Yleensä toiminimiyrityksissä kirjanpidon kuukausihinta on keskimäärin 50-100e.
Sopimusyrittäjyydessä sovitaan työntekemisestä yrittäjänä ja sopimus pitää sisällään yhteistyöehdot ja säännöt. Sopimusyrittäjyys on yleistä kauneudenhoitoalalla, mutta myös muilla aloilla voidaan käyttää sopimusyrittäjyys termiä, kun yrittäjyys perustuu yhteistyösopimukseen. Starttirahaa on mahdollista saada myös, jos lähtee sopimusyrittäjäksi ja mikäli muut myöntämisen edellytykset täytyvät.
Kevytyrittäjyys on tarkemmin ottaen palvelu, jonka kautta voit laskuttaa asiakasta tekemästäsi työstä, jonka teet jossain muussa kuin palkkatyösuhteessa. Palveluntarjoaja ottaa tästä usein jonkun prosenttipohjaisen korvauksen, jotka vaihtelevat hieman palveluntarjoajien välillä. Lisäksi palveluntarjoajien välillä on eroja mm. sen suhteen perustavatko he sinulle Y-tunnuksen. Työttömyysturvan näkökulmasta sinut kuitenkin katsotaan yrittäjäksi. Lisäksi osa palveluntarjoajista voi tarjota muita etuja, joten näitä kannattaa vertailla
Kevytyrittäjyyden kautta työskentely voi olla vaivatonta ja kannattavaa, jos laskutus on kertaluonteista, epäsäännöllistä tai summat ovat pieniä. Mikäli laskutus on säännöllistä ja summat isoja, niin oman yrityksen perustaminen voi tulla edullisemmaksi, jolloin järjestät kirjanpidon ja laskutuksen itse.